Apr 20, 2018

Tajne talismanske magije


U nastavku teksta o talismanskoj magiji pozabaviću se detaljnijim opisom ovoga izvanrednog i krajnjeg mističnog segmenta bliskoistočnog okultizma.

Talisman, tilsum ili tilisum, znači dragocjen, posvećen predmet... U arapskom jeziku, kada se riječ tilsim, ispisana u originalu, pročita obratno, izgovorila bi se musal-lat, što znači napast, pa je, možda, i sama riječ tilsim, kako smatraju pojedini autoriteti magije, zato obrnuto napisana, jer je predmetu kojeg označava zadatak i svrha odvratiti i odagnati mogući demonski napad.  Obično se radi o kratkim, ali vrlo moćnim sadržajima, urađenim u brojevima i tajanstvenim slovima (simbolima), koji su često podvučeni. Snaga i efikasnost talismana najviše ovisi  o onome ko ih pravi. Ukoliko ta osoba poznaje tajna učenja, ukoliko se pravilno služi tehnikom spravljanja, te ukoliko poznaje astrologiju i najefikasnije sadržaje koji se upisuju; ukoliko posao obavlja u duhu vjere – stručno i pobožno- tada će priprema talismana djelovati argumentirano, imat će puni smisao i u potpunosti će postići željeni cilj.

Po svemu dosad napisanom lako je zaključiti kako je znanost o talismanima ili ilm ul tilsum jedna  od najzahtjevnijih magijskih disciplina, pošto od praktikanta zahtjeva veliko znanje i upućenost u spiritualne tajne.  U jednom okultnom priručniku, nakon opsežnog opisa pravila i smjernica, na kraju stoji upozorenje: „Prilikom obavljanja ovog posla ne smije se ništa izostaviti. Ako negdje pogriješiš ili nešto izostaviš sav tvoj trud će biti uzaludan!“.

Osim teoretskog i praktični dio izrade talismana bazira se na mnogim pravilama i opsežnoj upotrebi posebnog načina konvertiranja slova u brojeve koje se naziva abjad hisab, koji uostalom predstavlja samu srž talismanske magije. U iranskoj magijskoj tradiciji postoji zanimljiva metoda saznavanja na kojem se materijalu treba raditi talisman: nakon što se po abjad hisabu konverira želja, na primjer ljubav, dobijeni zbir se podijeli sa brojem 3. Ako je finalni broj 1 – tilsum se mora gravirati na bakar, željezo, srebro, zlato, etc. Ostane li na kraju oduzimanja broj 2 – talisman se piše na papir, a bude li krajnji broj 3 – talisman se piše na životinjskoj koži.

Iako, kako saznajemo, uspjeh u talismanskoj magiji ovisi od mnogo stavki ne treba zaboraviti navesti pravilo o odabiru idealnog vremena za rad. Tu se posebno upozorava na  izbjegavanje određenih nesretnih dana koji postoje u svakom arapskom/lunarnom mjesecu: 3, 5, 13, 16, 21, 24, 25. Ovi se dani smatraju izuzetno negativnim jer u njima postoje posebni sati takozvani sati džina u kojima puše neki od sedam opakih demonskih vjetrova. Onaj mag koji poznaje točno vrijeme pojave tih vjetrova može iskoristiti njihovu moć i praviti veoma moćne čarolije crne magije.

Svakako, među najvažnijim stavkama talismanske magije jeste i određivanje menazil ul-kamar (Mjesečeve kuće)  odnosno  neke od 28 stanica u kojoj se Mjesec nalazi. Posebno je bitna ona koja nosi naziv Al-Butain čiji period predstavlja idealno vrijeme za pravljenje magije, talismana i magijskih kvadrata, posebno onih iz domena ljubavne magije. Isto tako, Al-Butain je pogodan za rituale povećanja bogastva, za otvaranje sudbine (sreće), za magije ozdravljenja, itd.

Prije nego što se započne sa izradom talismana, naročito  ako se on pravi za realizaciju neke ljubavne želje, mag mora kroz analiziranje astroloških profila dviju osoba dokučiti koliko su oni kompaktibilni odnosno u kakvom su odnosu i poziciji njihove planete i horoskopski znaci nalaze. Sa talismanima treba biti oprezan jer oni mogu izazvati mnogo problema osobi koja ih koristi, ako sam talisman nije u skladu sa nekim pravilima koja su vezana za njega.

Na primjer, ako između dvije osobe postoji nerazumijevanje i sukob, prvo što mag mora učiniti jeste pronaći razloge za te nesuglasice analiziranjem uticaja zvijezda i zodijačkih znakova. Ako se ispostavi da je razlog svađama nedostatak harmonije planeta napravi se određeni talisman. Pošto se završi talisman se mora sakriti u blizini kuće gdje neće biti izložen djelovanju vode. Svrha ovog talismana je da stimulira poboljšanje odnosa između muškarca i žene. On nema efekta ako je u pitanju sukob između osoba istog spola.

Ono što je zanimljivo u slučaju primjene ovog talismana jeste to da se ovaj talisman ne smije praviti za invalide, epileptičare, ili osobe koje su u braku a imaju vanbračne odnose. Isto tako, klijent ne smije biti lopov niti smije konzumirati svinjsko meso.

Ako postoje nesuglasice između dvije osobe koje se vole, a sukobi nisu uzrokovani njihovom voljom, koristi se poseban talisman čiji će se efekat pokazati u narednih sedam dana. Osim što donosi mir između supružnika ovaj talisman se koristi i za bolest, nesreću, glad, siromaštvo, smrt djece, etc. No, bude li se koristi u neke druge svrhe talisman će svome vlasniku izazvati velike probleme na svim životnim poljima.