Apr 20, 2018

Kako se izrađuju talismani/hamajlije/zapisi


Pošto je talismanska nauka prilično komplikovana i zahtjeva puno znanja da bi se sastavio djelotvoran zapis pokušat ću vam opisati onaj zadnji dio izrade koji se tiče ceremonije zatvaranja zapisa.

Tradicionalno se zapisi, a posebno hamajlije, zamotavaju u crvenu tkaninu, no, prije toga, zapis se mora omotati selotejpom kako bi se onemogućio bilo kakav doticaj sa vodom, vlagom ili nečistoćom. Također, ovo se radi i zbog odlazaka u wc, pošto na ovako način zaštićen zapis ne dolazi u neposredni kontakt sa neugodnim mirisom ili prljavštinom.

Kada se zapis ili hamajlija počnu zamotavati, u oblik kocke ili trougla, ispisivač počinje sa učenjem prve kur'anske molitve, zatim nastavlja sa učenjem tri puta prvog ajeta sure Al-Fath.

Potom ispisivač donosi salavat na božijeg Poslanika Muhameda s.a.v.s.

Nakon toga tri puta ponovi Estagfirullah.

Iza toga tri puta ponoviti: La ilahe illallah.

Na kraju se izgovori Ajetul Kursija, čime bi omotavanje zapisa ili hamajlije trebalo biti završeno. Pojedini ispisivači su skloni praksi da završeni tilsum provuku nekoliko puta kroz dim tamjana, što je svakako pohvalna gesta.

Pošto se zapis ili hamajlija jednom na ovaj način zatvore i zalijepe ne smije se narušavati geometrijski oblik otvaranjem, pošto se time gubi njihova osnovna namjena tojest ono za što su bili urađeni. Također, zapisi se ne smiju nositi u džepovima hlača nego uvijek iznad pupka; u džepu košulje, jakne, kaputa ili obješeni oko vrata.