Nov 17, 2023

Vradžbine "kao pas i mačka"

 

Vjerovatno ne postoji niti jedan narod na svijetu koji nema bar nekoliko vjerovanja o prirodnom antagonizmu između mačke i psa. Žestoko neprijateljstvo koje vlada među ovim životinjama možda je ponajbolje iskoristila magijska praksa kao idealnu podlogu za stvaranje raznih vradžbina za izazivanje mržnje, nesloge i svađe. Među njima se posebno izdvaja legendarni i nenadmašivi vudu.

 

Izmiješajte mačju i pseću dlaku, spalite, a onda taj pepeo odnesite i tajno podmetnite u kuću u kojoj želite izazvati neslaganje, svađu, mržnju.

Pomiješajte pseću i mačju dlaku a zatim je zakopajte ispod kućnog praga osobe za koju želite da ode.

Da biste napravili talisman za igre na sreću, odrežite crnoj mački dlake na kraju repa i pospremite ih u crvenu kesicu od flanela i nosite uza se.

 

Odrezati dlake sa vrha repa crne mačke i pomiješati ih sa crnim biberom. Ako vam u kuću dođe nepoželjna osoba odmah spalite ove dlake i biber u šparetu i ta vam se osoba više nikada neće vratiti u kuću. Ovo spaljivanje također vas drži podalje od problema sa zakonom.

Zavežite mačju i pseću dlaku zajedno, spalite je u blizini kuće nekog para i to će ih uskoro razdvojiti.

Uredite da se mačka i pas bore, i dok su nakostriješeni odrežite im dlaka sa leđa te pomiješajte zajedno pa spalite u kući onih ljudi za koje želite da se svađaju i mrze.

Pomiješajte dlake od muškog psa i mačke (ženke), spalite ih i dok gore poželite da se neki određeni par rastavi.

Da bi nekoga stalno pratila loša sreća, ili pak cijelu porodicu, neprijatelji (obično neko od rođaka) ide na groblje i pokupi malo zemlje, ošiša dlake sa psećih leđa i sa repa crne mačke, sve to zajedno pomiješa i podmetne pod prag ili ulazna vrata.

U cilju da ljubavnica rastavi muža i ženu, ili da to isto učini ljubavnik, nabavi malo dlake od psa i mačke te razreže po sredini jedan limun. Na malom papiru se napišu imena para koji se želi odvojiti. Taj papirić, zajedno sa dlakama, stavi se u limun. Potom se zapali svijeća i njenim voskom se limun spoji, da opet izgleda kao jedna cjelina. U noći bez Mjeseca na nebu ovako spojen limun zakopa se negdje u svom dvorištu.